Τμήματα

Στο Μουσείο λειτουργούν τα τμήματα:

α) Οπτικοακουστικών μέσων & Εκδόσεων
Aπό το 1992 έχει γίνει παραγωγή σε 1 ταινία ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους- 5 βιντεοταινίες μικρού μήκους - 10 ηχοράματα –- 5 βιβλία – 4 ψηφιακοί δίσκοι DVD & CD-Rom,

β) Εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Aπό το 1995 έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται 12 εκπαιδευτικά προγράμματα με θέματα λαογραφικά, περιβαλλοντικά, καλλιτεχνικά]. Ιδαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη συνεργασία  με τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, καθώς και με ομάδες ειδικού πληθυσμού (ΑμεΑ, άτομα σε απεξάρτηση από ναρκωτικά),

γ)  Τεκμηρίωσης
Aπό το 2001 γίνεται αρχειοθέτηση, ταξινόμηση και ψηφιοποίηση των συλλογών, καθώς και του ψηφιακού αρχείου προφορικής παράδοσης  Χερσονήσου, της φωτοθήκης και της βιβλιοθήκης του Μουσείου.

δ) Παραδοσιακών προϊόντων
Το Τμήμα Παραδοσιακών Προϊόντων ιδρύθηκε το 1997, με σκοπό την προώθηση της Κρητικής παραδοσιακής διατροφής μέσα από την επεξεργασία και παρασκευή προϊόντων υγιεινών, εύγευστων και παραδοσιακών. Εδέσματα που για αιώνες συνοδεύουν το γεύμα της οικογένειας στην Κρήτη, προσφέρονται ως λιχουδιά στα παιδιά ή  είναι το «φίλεμα» για τον περαστικό, αποτέλεσαν την έμπνευση για τα προϊόντα αυτά.