Τελευταία Νέα
"Οι Πρωτοθυγατέρες: η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης" στη Σητεία και στην Ιεράπετρα
Ιαν 26, 2017

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ώρα 18.30 στην αίθουσα του Πολύκεντρου του Δήμου Σητείας, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Σητείας παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Γιώργη Μαρκάκη «Πρωτοθυγατέρες – η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης» (εκδόσεις Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», σελίδες  344).

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τις ανάγκες του Λαογραφικού Μουσείου Σητείας.

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» σε συνεργασία με τη Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας και το τμήμα των Σαμαρειτών  Ιεράπετρας παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Γιώργη Μαρκάκη «Πρωτοθυγατέρες – η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης» (έκδοση Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»).

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τις ανάγκες από κοινού στη Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας και του τμήματος των Σαμαρειτών Ιεράπετρας.

Το βιβλίο έχει επίκεντρο τη μαντινάδα ως αναπόσπαστο στοιχείο του άυλου πολιτισμού της Κρήτης καθώς και ως ιδιαίτερο κοινωνικό φαινόμενο.  Χωρίζεται σε τρεις διακριτές ενότητες: γενικό μέρος, ειδικό μέρος και παράρτημα. Αρχικά, στο βιβλίο αναλύεται η μαντινάδα ως λογοτεχνικό είδος με τα ιδιαίτερα γραμματολογικά, γλωσσολογικά και δομικά στοιχεία της (γενικό μέρος), ακολουθούν υπό μορφή διηγημάτων σαράντα αληθινές ιστορίες με μαντινάδες (ειδικό μέρος) και τέλος παρατίθενται ως ανθολογία εκατόν πενήντα από τις καλύτερες κρητικές μαντινάδες –επιλεγμένες από κριτική επιτροπή που συστήθηκε για τις ανάγκες του βιβλίου- σε συνδυασμό με επιλογές γνωστών λαϊκών ποιητών και φιλολόγων (παράρτημα).

Είσοδος ελεύθερη.

 

Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις