Εκδηλώσεις
Προβολή ταινίας "Το μέσα φως"
Οκτ 20, 2015

Συνεχίζει την επιτυχημένη της διαδρομή η ταινία «Το μέσα Φως» του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη. Μετά τη βράβευσή της στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ιεράπετρας και την προβολή της στο διαγωνιστικό τμήμα του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Aegean Docs στη Μυτιλήνη, η ταινία προβλήθηκε στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα όπου και έλαβε τιμητική διάκριση από την κριτική επιτροπή και απέσπασε επαινετικά σχόλια από τους πολυάριθμους θεατές.

Στην ταινία ο επικ. καθηγητής οφθαλμολογίας και ιδρυτής του μουσείου ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ Γιώργης Μαρκάκης, μας ξεναγεί στην κιβωτό των εμπειριών και των αναμνήσεών του, σε όσα «τρύγησε με τα μάτια του και τα ΄χει κλείσει εντός του».

Θυμάται, τον παππού του το Μηλιωτογιάννη, «τον πρώτο και μεγαλύτερο ίσως δάσκαλο της ζωής του» και την αυλή του πατρικού στη Σητεία, εκεί όπου γνώρισε «τη στενή σχέση ζωής και θανάτου, του θρήνου και του πανηγυριού». Μιλά για το φως, το μάτι αλλά και το δάκρυ που «είναι αγίασμα της ψυχής» και μας ξεναγεί στον τόπο της δημιουργικής του πνοής, το Μουσείο ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ, εκεί όπου η λαογραφία «μιλάει στην καρδιά και στη συνείδηση των ανθρώπων».

Οι επόμενες προβολές της ταινίας -με την παρουσία του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη-, έχουν προγραμματιστεί στην Κρήτη.

Πιο συγκεκριμένα, την  Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στα Χανιά θα προβληθεί «Το μέσα Φως» (Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ώρα 18.00) στο πλαίσιο του 3ου Kινηματογραφικού Πανοράματος Cine-Ιστορίες που διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Kρήτης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και την  Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Επίσης, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στη Σητεία (Πολύκεντρο Σητείας, ώρα 18.30) και σε συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Σύλλογο Σητείας (όλα τα έσοδα από το συμβολικό εισιτήριο θα δοθούν για την ενίσχυση του υπό ανέγερση Γηροκομείου Σητείας), θα προβληθεί η ταινία με παρουσία των συντελεστών της.

Δείτε το  T r a i l e r