Εκδηλώσεις
Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Μουσείων
Μάι 4, 2014

"ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ" και με... τα άτομα με αναπηρίες. 
Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων δίνει την αφορμή να αναλογιστούμε και να αξιοποιήσουμε τους τρόπους με τους οποίους τα εκθέματα και οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν. Έτσι, με αφορμή το "Σπίτι της μέλισσας & του κεριού" αλλά και τον κήπο με τα αρωματικά φυτά που υπάρχει στο Μουσείο "ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ", το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου δημιούργησε κι εξέδωσε το παραμύθι "Πανηγύρι με τη γύρη", το οποίο αποτελεί μέρος του ομώνυμου εκπαιδευτικού προγράμματος.


Το παραμύθι -με ήρωες μέλισσες με ανθρωπομορφικούς χαρακτήρες- στήνει γέφυρες προς τα άτομα με αναπηρίες, καθώς πραγματεύεται τις σχέσεις μίας εργάτριας μέλισσας, της Μελίνας, που ζει στο φάσμα του αυτισμού και παρακολουθεί την προσπάθεια της ηρωίδας και των συντρόφων της να φτιάξει τη δική της σταγόνα μέλι πραγματοποιώντας το μεγάλο ταξίδι της ένταξης. Πρόκειται για ένα ταξίδι στη φύση, την αληθινή ζωή αλλά και τη χαρά από την πραγμάτωση του ονείρου και την αίσθηση της προσφοράς. 
Το παραμύθι, γραμμένο από τη Μαίρη Μπαριτάκη & τον Γιάννη Μαρκάκη, αγγίζει με ευαισθησία τα προβλήματα της αναπηρίας και του κοινωνικού αποκλεισμού και προτείνει τρόπους να σταθούμε απέναντι σε αυτά. Συγχρόνως στο κείμενο εντάσσονται αρμονικά και αβίαστα πληροφορίες για τη ζωή των μελισσών και τη μελισσοκομική εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου "ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ" υλοποιήθηκε πρώτη φορά για παιδιά με νοητική υστέρηση & αυτισμό του Κέντρου Ειδικών Παιδιών «ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ», που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα ίδια τα παιδιά, μάλιστα, έχουν εικονογραφήσει και το βιβλίο, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υ.ΠΑΙ.Θ. για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες.

"Οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν", λοιπόν, και με... τα άτομα με αναπηρίες.