Εκδηλώσεις
Διεθνής Επιστημονική Ημερίδα
Ιούν 2, 2014

Διεθνής επιστημονική ημερίδα

με θέμα

Περιφερειακά Μουσεία και Ευρωπαϊκή Ταυτότητα: Παρελθόν και Μέλλον

στο Σπίτι της Κύπρου

Tη Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014, από τις 14:00 έως τις 20:00, η ΕUNIC Αθήνας, παράρτημα της Ένωσης Μορφωτικών Ιδρυμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Union National Institutes of Culture, διοργανώνει στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, στο Σύνταγμα, διεθνή επιστημονική ημερίδα με θέμα Περιφερειακά Μουσεία και Ευρωπαϊκή Ταυτότητα: Παρελθόν και Μέλλον - Regional Museums and European Identity: Past and Future.

 

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της ΕUNIC Αθήνας, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2014 με θέμα Οι συλλογές των μουσείων μάς ενώνουν–Museum collections make connections. Πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ειδικών, από ευρωπαϊκούς φορείς και μουσεία, που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της μουσειακής έρευνας και πράξης. Στόχος, η διερεύνηση του ρόλου των περιφερειακών μουσείων στην ανάδειξη του πολυδιάστατου ευρωπαϊκού παρελθόντος και στη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Στην ευρύτερη θεματική της ημερίδας, ειδική αναφορά θα γίνει σε μουσεία περιφερειακών πόλεων που έλαβαν ή θα λάβουν το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, καθώς, για έναν χρόνο, τα μουσεία αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού πολιτιστικού συμβολισμού.

Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, στις 20:00, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), εγκαινιάζεται, στον χώρο εκθέσεων του Σπιτιού της Κύπρου, η έκθεση γελοιογραφιών του Geir Helgen Ο κόσμος των μουσείων: μια χιουμοριστική ματιάMuseums: the world inside. Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκαν φοιτητές του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διοργανώνεται από το ΠΙΟΠ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Περιφερειακών Μουσείων ICR του ICOM και το Σπίτι της Κύπρου.

Η EUNIC είναι μία ένωση εθνικών ή επίσημων πολιτιστικών οργανισμών που εκπροσωπούν τις πολιτιστικές και, σε αρκετές περιπτώσεις, τις μορφωτικές σχέσεις των χωρών τους με άλλες χώρες. Κύριος στόχος της ένωσης αυτής είναι η δημιουργία αποτελεσματικών συνεργασιών και δικτύων επικοινωνίας, η βελτίωση και προώθηση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας και κατανόησης ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές κοινωνίες, και η ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου και συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας, η ημερίδα συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Βρετανικό Συμβούλιο, το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών και τις Πρεσβείες της Νορβηγίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας, με τη συνεργασία του ΠΙΟΠ, της ICR και του ICOM.

Οι εισηγήσεις θα γίνουν στα ελληνικά και αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.