Βουρβολοΐσματα

ΣΚΟΠΟΣ: η συμμετοχή των ατόμων σε μια ολοκληρωμένη διαδικασία εύρεσης, συλλογής, επεξεργασίας/προετοιμασίας, παρασκευής & κατανάλωσης της τροφής απολαμβάνοντας μια εμπειρία που θα τους οδηγήσει να επαναξιολογήσουν / αναθεωρήσουν σε οικογενειακή βάση τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες.

Απευθύνεται σε οικογένειες, η διάρκειά του είναι περίπου 6 ώρες και σχεδιάστηκε ως εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης για τα Σαββατοκύριακα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το πρόγραμμα έχει φυσιογνωστικό χαρακτήρα με έντονα εθνολογικά και λαογραφικά στοιχεία.

Θα παρουσιάσουμε την πιλοτική του εφαρμογή, όπως υλοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αξιοποιείται εποπτικό υλικό από τη φυσιογνωστική συλλογή του Μουσείου και συγκεκριμένα η συλλογή βρώσιμων χόρτων, τα αρωματικά φυτά και τα φυτολόγια του Μουσείου (διαφορική βοτανολογία), προϊόν πολύχρονης έρευνας και παρατήρησης με σκοπό τη διαφορική αναγνώριση των φυτών. Επίσης, αξιοποιείται μέρος της συλλογής προβιομηχανικής τεχνολογίας του Μουσείου, όπως ο χαρουπόμυλος και ο χερόμυλος.

ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Να γνωρίσουμε τη χαρακτηριστική -εδώδιμη κυρίως- χλωρίδα της περιοχής και τις χρήσεις της στην καθημερινή μας ζωή

Να κατανοήσουμε το αγροτικό διατροφικό σύστημα και τις αυτοκαταναλωτικές κοινωνίες του παρελθόντος σε αντιπαραβολή προς το σύγχρονο αστικό διατροφικό πρότυπο (σύγκριση διαιτητικών συνηθειών)

Να κατανοήσουμε την αδιάσπαστη σχέση ανθρώπου – φύσης και την αλληλεξάρτηση του φυσικού και του πολιτισμικού περιβάλλοντος άλλοτε και τώρα

Να βιώσουμε τον τρόπο εύρεσης, προετοιμασίας, παρασκευής και κατανάλωσης του φαγητού ως μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας που συνδέει τον άνθρωπο με τη φύση, την κοινωνία, τη θρησκεία, την οικονομία.

Πού απευθύνεται / ποιοι συμμετείχαν

Καθοριστική στην επίτευξη του τελικού σκοπού του προγράμματος, υπήρξε η συμμετοχή εκπροσώπων από 3 διαφορετικές γενιές. Έτσι, συμμετείχαν:

Άνθρωποι τρίτης ηλικίας, που έχουν βιωματική γνώση των χόρτων από τα παιδικά τους χρόνια και τα έχουν εντάξει συνειδητά στο καθημερινό τους τραπέζι.

Γονείς, που θέλουν ή θα ήθελαν τα χόρτα στο οικογενειακό τους τραπέζι, αλλά συχνά παρασυρμένοι από τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής, αμελούν να το πράξουν ή αγνοούν τον τρόπο.

Παιδιά, που καταναλώνουν αμέριμνα τις διατροφικές επιλογές των γονιών τους ή που διατρέφονται με βάση τα καταναλωτικά πρότυπα της τηλεόρασης.

Να σημειωθεί εδώ η συμβολή του καθηγητή βοτανικής του Παν/μίου Κρήτης & πρώην αντιπρύτανη Μιχ. Δαμανάκη, του Βαγγ. Καπετανάκη, καθηγητή γεωπονίας & πρόεδρο του ΤΕΙ Ηρακλείου καθώς και του ιδρυτή του Μουσείου, γιατρού και λαογράφου Γιώργη Μαρκάκη, που με τις επιστημονικές γνώσεις τους και την εμπειρία τους συντέλεσαν στην άρτια τεκμηρίωση του προγράμματος.