Περιοδικές Εκθέσεις
"Λυχνίσματα Φωτός" ~ Έκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Νικηφοράκη στο Μουσείο "Λυχνοστάτης"
Ιούν 14, 2016

ΤΟ ΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΚΙ ΕΦΥΓΕ


«Great photographic possibilities...» μας έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών κάποιος Άγγλος τουρίστας φωτογράφος το 1992.

 

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Λουσμένα στο φως αλλά και μ’ ένα κρυμμένο σκοτάδι. Σαν παράπονο ανεκπλήρωτο, σαν αίνιγμα που το κρατάς ζεστό για να το λύσει με μια κοφτή κίνηση - ένα κλικ - το χέρι ενός προικισμένου φωτογράφου.

 

Ο Μιχάλης Νικηφοράκης ξεχρεώνει μια γόρδια υπόσχεση. Να γράψει με φως την εικόνα του «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗ». Συγκεντρώνεται στο θέμα του, θαμπώνοντας το βλέμμα ζερβά δεξιά, όπως αθλητής ταχύτητας που κοιτάζει μόνο το νήμα. Το μάτι γίνεται φίλτρο, αχνίζει φως, λιχνίζει το αίσθημα. Μέσα στο κάδρο καδράρει το μέσα κάδρο. Σαν με το φακό να ψάχνει μες στην εικόνα αυτό που δε λέει να εμφανιστεί. Βlow-up, παιχνίδι κρυφτό το βλέμμα μας.

 

Γιατί ο φωτογράφος βλέπει όχι αυτό που φαίνεται αλλά αυτό που κρύβεται. Γιατί το φως είναι τουρίστας που ήρθε μια στιγμή κι έφυγε. Αφήνοντας το μελάνι του πάνω στο χαρτί, καθώς ζωγράφος πάνω στο χιόνι. Έτσι κι ο Πολυχρόνης Νικηφοράκης, με καθαρή, φρέσκια ματιά κεντάει το αποτύπωμα της μέρας, υφαίνει ίσκιους και ξέφωτα, καταφέρνει στις φωτογραφίες του να κατοικήσουν μαζί ο αθός του φωτός και ο άθος του σκότους.

 

 

Γιάννης Μαρκάκης

 

*Η έκθεση φωτογραφίας "Λυχνίσματα φωτός" είναι ανοιχτή στο κοινό τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου "Λυχνοστάτης"